Održan je okrugli stol pod nazivom “HDLU u okviru projekta ARTNET. Baza 1500 izložbi kroz 150 godina djelovanja HDLU” voditeljice Petre Šlosel

U okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika

u utorak, 25. rujna 2018. održan je okrugli stol pod nazivom

HDLU u okviru projekta ARTNET.
Baza 1500 izložbi kroz 150 godina djelovanja HDLU

U okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ususret obljetničkoj izložbi i predstavljanju monografije održao se niz okruglih stolova na temu nekih od ključnih zbivanja iz novije povijesti HDLU-a. Peti i posljednji okrugli stol pod nazivom HDLU u okviru projekta ARTNET. Baza 1500 izložbi kroz 150 godina djelovanja HDLU održan je u utorak, 25. rujna 2018. u Institutu za povijest umjetnosti.

Koristeći kao izvore kataloge i dokumentaciju izložbi iz arhiva HDLU-a te Arhiva za likovne umjetnosti HAZU, nadograđivana je baza koja danas broji preko 1500 izložbi održanih u organizaciji HDLU-a, povijesnog sljednika Društva umjetnosti i Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske, tijekom 150 godina djelovanja ove institucije. Baza izložbi HDLU-a dio je CAN_IS baze (Croatian Artists Network Information System) razvijene u okviru četverogodišnjeg interdisciplinarnog istraživačkog projekta „Moderne i suvremene umjetničke mreže, umjetničke grupe i udruženja“ (ARTNET), koji se u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu provodi uz podršku Hrvatske zaklade za znanost. Predstavljanje baze izložbi HDLU-a poslužilo je kao povod je da se osvrnemo na pojavu i razvoj digitalne humanistike u području povijesti umjetnosti, izazove i problematiku kojima je ovo polje izloženo u odnosu na tradicionalne humanističke znanosti, ali i na moguće modele suradnje znanstvenih i kulturnih institucija na razvoju novih pristupa diseminacije znanja.

Projekt ARTNET predstavila je voditeljica projekta dr. sc. Ljiljana Kolešnik kroz osvrt na dosadašnju provedbu i rezultate te njihovo pozicioniranje unutar šireg konteksta pojave, razvoja i perspektiva digitalne povijesti umjetnosti. Dr. sc. Tihana Puc osvrnula se na iskustva rada iz pozicije samostalne istraživačice, istaknuvši pitanja resursa, podrške, radnog procesa i metodologije, vrednovanja rezultata i recepcije, na koja, s obzirom na odmake ove discipline od tradicionalnih pristupa, tek predstoji ponuditi rješenja. Petra Šlosel predstavila je svoj rad na bazi izložbi HDLU-a u okviru projekta ARTNET, a o recepciji rezultata istraživanja i perspektivama daljnje suradnje iz pozicije HDLU-a govorio je Miran Jurić.

Ovim okruglim stolom završen je ciklus okruglih stolova koji su se održavali od travnja u okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a ususret obljetničkoj izložbi Okruženju usprkos, kustosa Branka Franceschija, i predstavljanju monografije 150 godina HDLU. Umjetnost i institucija, urednice dr.sc. Irene Kraševac.

Organizatori:

 

 

 

 

Pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović i Gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića.

Uz potporu:

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

*utorak – nedjelja: 9.00 – 12.00, 16.00 – 20.00
*ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR Pojedinačna ulaznica

3 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

2 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

 

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU