Održano je predavanje Tihane Puc u okviru 34. salona mladih i okrugli stol voditeljice Irene Kraševac u okviru obilježavanja 150 godina HDLU-a

U utorak, 5. lipnja 2018., održano je u Domu HDLU

predavanje Tihane Puc u okviru 34. salona mladih:
Kartogram Salona mladih: Mreža nagrađenih umjetnica i umjetnika,

a zatim i okrugli stol u okviru obilježavanja 150 godina HDLU-a:
Ostvarena misija: povrat Meštrovićeva paviljona u okrilje HDLU,
voditeljice Irene Kraševac

 

 

 

Kartogram Salona mladih: Mreža nagrađenih umjetnica i umjetnika

Tihana Puc

U okviru 34. salona mladih u klubu HDLU, tijekom trajanja Salona, možete vidjeti interaktivnu instalaciju Kartogram Salona mladih: Mreža nagrađenih umjetnica i umjetnika, autorske koncepcije Tihane Puc. Na predavanju je predstavljen projekt prikupljanja podataka o umjetnicima/cama koji su između 1968. i 2016. nagrađivani na Salonu mladih. U nastojanju da se predoče veze umjetnika/ca u domaćem i međunarodnom prostoru prije i nakon Salona mladih, podaci o njihovim mnogobrojnim izložbama i pripadajućim institucijama vizualizirani su kao mreža. Grafički prikaz, objedinjujući prostorne i vremenske odnose izlagačkih aktivnosti, svojevrsna je višeslojna karta umjetnika/ca i institucija, te gotovo poput rendgenska snimke  otkriva pozadinsku strukturu institucionalnog sustava relevantnog za umjetnike/ce Salona u odabranom razdoblju. Dobiveni se kartogram otvara daljnjoj kontekstualizaciji i interpretaciji detektiranih veza, od kojih mnoge bliskom čitanju nerijetko ostaju nedohvatljive i u konačnici neprepoznate.

 

U okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ususret obljetničkoj izložbi i predstavljanju monografije održava se niz okruglih stolova na temu nekih od ključnih zbivanja iz novije povijesti HDLU-a.

Treći okrugli stol pod nazivom Ostvarena misija: povrat Meštrovićeva paviljona u okrilje HDLU održan je u utorak, 5. lipnja 2018. u klubu HDLU.

Raspravu je moderirala Irena Kraševac s Instituta za povijest umjetnosti, ujedno urednica monografije „150 godina HDLU. Umjetnost i institucija”, čija se objava planira krajem listopada 2018. godine. O prilikama u kojim je HDLU djelovao na početku 90-ih godina, deložiranju iz dotadašnjeg sjedišta na Starčevićevom trgu i nastojanju da se zgrada vrati svojoj izvornoj namjeni, govorili su neki od najzaslužnijih sudionika pothvata povrata Meštrovićeva paviljona u okrilje HDLU, Hamo Čavrk, Ariana Kralj i Božo Biškupić. Vrijedan prilog raspravi dao je i Zdenko Rus u ime umjetničkog direktorija koji je koncipirao i realizirao izložbu i istoimeni prateći katalog 125 vrhunskih djela hrvatske umjetnosti, kojima je obilježeno 125 godina od osnutka Društva umjetnosti 1868.

Dom HDLU, tzv. Meštrovićev paviljon, podignut je zahvaljujući zamisli i idejnom projektu Ivana Meštrovića, a na poticaj Hrvatskog društva umjetnosti „Strossmayer“, umjesto prvotno planiranog podizanja konjaničkog spomenika kralju Petru I. Velikom Oslobodicu na tadašnjem novoplaniranom Trgu N. Za javnost je otvoren u prosincu 1938. godine izložbom Pola vijeka hrvatske umjetnosti, da bi već 1941. umjetnicima bilo naređeno da napuste zgradu jer će se preurediti u džamiju. Nakon Drugog svjetskog rata u njemu je djelovao Muzej narodnog oslobođenja, odnosno Muzej revolucije naroda Hrvatske kojim je upravljao Povijesni muzej Hrvatske. U jeku Domovinskog rata, 1993. godine, zahvaljujući inicijativi koja je pokrenuta iz HDLU-a, zgrada je vraćena na korištenje svojoj prvobitnoj svrsi, sjedištu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, njihovim društvenim i izložbenim aktivnostima, te je ponovno postala žarištem suvremene likovne umjetnosti.

 

 

Slijedeći okrugli stol pod nazivom 50 godina Salona mladih, voditeljice Ivane Mance, održat će se u utorak, 12. lipnja 2018. u Domu HDLU.

 

Program svih okruglih stolova.

 

 

Organizatori:

 

 

Pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović i Gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića.

Uz potporu:

 

 

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

*utorak – nedjelja: 9.00 – 12.00, 16.00 – 20.00
*ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR Pojedinačna ulaznica

3 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

2 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

 

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU