CreArt 3.0: KARAS+KVART

CREART 3.0: KARAS+KVART
TRANSPARENCY AGENCY
KARL IARO & LUANA LOJIĆ

Pozivamo vas da se pridružite nizu događaja kojima se predstavljaju rezultati međunarodnog rezidencijalnog programa KARAS+KVART u kojem su sudjelovali Luana Lojić (HR) i Karl Iaro (DE) u sklopu EU projekta CreArt 3.0 u kojemu je HDLU jedan od partnera.

Ovogodišnji umjetnici u rezidenciji kao posebno zanimljivu prepoznali su obližnju tržnicu Kvatrić, kao i zgradu koja se nalazi iznad nje, a koja obnaša raznolike funkcije: od gradske knjižnice, preko niza različitih obrta i tvrtki, sve do teretane i kafića koji su nju integrirani. U istoj su (s ulazom iz Martićeve 67) na drugome katu osnovali i pokrenuli vlastitu agenciju – Transparency Agency, u maniri con eventa koja na zaigran i poletan način promišljanja inovativne i umjetničke uporabe prostora.

Karl Iaro i Luana Lojić, stoga svečano pozivaju na javno otvorenje Prozirne Agencije (Transparency Agency) na drugom katu južnog krila zgrade tržnice Kvatrić. Prozirna Agencija će se u razdoblju od 19. do 24. listopada baviti promidžbom i popularizacijom praznih prostora unutar zgrade Kvatrić, konzultacijama za korištenje i intedisciplinarno djelovanje na području Kvatrića te osobnim savjetovanjem na području javnih privida (radno vrijeme bit će označeno na vratima prozirnog ureda, čestica 28_2). U subotu 19., od 20 do 24 sata, djelatnici agencije će nakon radnog vremena nastaviti koristiti ured za slobodno vrijeme, plesanje i zabavu. Tom će prilikom glazbeni sektor, kulturni radnici – 0.111mg, Babilonska, SZCH i princeza gusaka – ostati u uredu do kasnih noćnih sati puštajući svoje najdraže pjesme.

Kroz tri tjedna intenzivnog boravaka, dvoje umjetnika nastojalo je što bolje istražiti i upoznati tržnicu i zgradu, njene stanovnike, korisnike, ali i međusobne potrebe, kao i ukazati na (umjetničke) potencijale koje si skrivaju na dvjema lokacijama. Galerija Karas pritom je polazna točka koja se rastvara i širi prema sjeveru kao prostor bilježenja refleksija, zatečenog i novostvorenog te kao jedna od digitalnih, ali i opipljivih ekstenzija isprepletenih prostora, ideja i igara.

Pridružite nam se na nizu događaja putem kojih ćete moći upoznati same umjetnike, njihovu agenciju, suživot javnog i privatnog prostora zgrade, tržnice i okolice, kao i segmente iz prošlosti i spekulirane budućnosti.

PROGRAM

Subota, 19. listopad
od 17 do 22 sata pridružite se manifestaciji Reli po galerijama u Galeriji Karas u sklopu koje će se predstaviti segmenti istraživanja dvoje umjetnika
od 20 do 24 sata pripremamo DJ session na drugome katu zgrade (Martićeva 67) s programom četvero gostućujih DJ-a ( 0.111mg // Babilonska // SZCH // princeza gusaka)

Ponedjeljak, 21. listopad
od 16 do 20 sati pridružite se umjetnicima u delikatno uređenoj Agenciji (Paula Tončić) te saznajte više o njoj samoj (drugi kat zgrade na Martićevoj 67)
u 18 sati pridružite se obilasku zgrade i predavanju o kretanju zraka unutar njene arhitekture pod vodstvom arhitektice Mirne Udovčić

Utorak, 22. listopad
od 16 do 20 sati pridružite se umjetnicima u delikatno uređenoj Agenciji te saznajte više o njoj samoj (drugi kat zgrade na Martićevoj 67)
u 18 sati Karlova radionici Jello caustics u Agenciji
[Pridružite se i istražite skrivene veze između svjetla i pufaste želatine. Na radionicu ćemo lomiti svijetlost s nečim tako mekanim, poput kakva ljigavca. Radionica je predviđena za 5 ljudi dobra strpljenja pa vas molim da dolazak najavite putem društvenih mreža ili na karas.hdlu@gmail.com

Srijeda, 23. listopad
od 16 do 20 sati pridružite se umjetnicima u delikatno uređenoj Agenciji te saznajte više o njoj samoj (drugi kat zgrade na Martićevoj 67)
u 18 sati pridružite se Luaninoj eksperimentalnoj predaji koja kreće iz Galerije Karas (Zvonimirova 58)

O umjetnicima

Karl Iaro
Karl Iaro vizualni je umjetnik koji djeluje u Regensburug, Njemačka. Mnogi njegovi radove usredotočeni su na zaigrano istraživanje svjetlosnih i fenomena pokreta te mehanizama koji ih povezuju. Završio je preddiplomski studij Industrijskog dizajna u Regensburgu tijekom kojeg je sudjelovalo na Erasmus razmjeni u Barceloni, nakon koje je odradio pripravništvo iz industrijskog dizajna u studiju ideja.m u Portu te još jedno u studiju opo.lab. Nezavisnu umjetničku karijeru razvija od 2018. godine. Njegovi radove izviru iz zaigranih i nježnih perspektiva s izbojima ljepote kao agenta za uključivanje. U svojem procesu voli primijenjivati hands-on metodu, prihvaćajući različite materijale, medije i tehničke uređaje. Nakon usredotočenosti, prije svega, na objekte i instalacije, u svoj daljni rad uključuje multimediju, društvene događaje, intervencije i dizajn pozornica kao proširenja svoje umjetničke prakse. Kao dio kolektiva Kulturviertel (Regensburg) koji upravlja društveno-kulturnim prostorom, stjecao je iskustvo u organizaciji kulturnih događaja, kuriranju, event menadžmentu, kao i političkoj aktivaciji. Nedavno je svoju praksu proširio van inkubatora u Regensburgu, dopuštajući si da djeluje na širom području.

Luana Lojić
Luana Lojić je umjetnica čija praksa orbitrira oko narativnih tekstova, prostornih plejlista i multimedijalnih instalacija. Senzorne podatke zamišlja kao široka, autonomna, slobodna, kaotična, elastična i promiskuitetna bića. Najčešće istražuje eksperimentalne predaje o objektnoj empatiji, geoemotivnosti i suptilnim sponama tvari. Njeguje medijske translacije, tvorbu riječi, dijaloge i osjetljive vizualne entitete. Život dijeli s kujicom Ullom te čini jednu šestinu umjetničkog kolektiva Ljubavnice.

_____

U okviru projekta:

Partneri:

Uz potporu:

     

Sufinancira Europska unija – CREA-CULT-2023-COOP. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih. [Broj projekta: 101128499]

Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost HDLU i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

*utorak – nedjelja: 11.00 – 19.00
*ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

3 EUR  Pojedinačna ulaznica

2 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

2 EUR  Pojedinačna grupna ulaznica (2)

6 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

2 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

 

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU