Poziv za hrvatske umjetnike s područja stripa za boravak u umjetničkoj rezidenciji u Angoulêmu (Rok: 10.10.2024.)

POZIV ZA HRVATSKE UMJETNIKE S PODRUČJA STRIPA ZA BORAVAK U UMJETNIČKOJ REZIDENCIJI U ANGOULEMU
I.
„Međunarodna mobilnost umjetnika izuzetno je važna za njihovu profesionalizaciju kroz upoznavanje s raznolikim kulturnim praksama. Ona im omogućuje i stjecanje ugleda u inozemstvu, doticaj s novom publikom te otvaranje prema novim tržištima.

Program rezidencijalnih boravaka koji će se provoditi tijekom dugog vremenskog razdoblja umjetnicima pruža jedinstvenu priliku za upoznavanje s novom publikom i razvoj umjetničkih praksi kroz rad na vlastitim autorskim projektima.
Rezidencije će se u obje zemlje, prema mogućnosti, održavati paralelno s aktivnostima vezanima uz strip, naročito uz najznačajnije festivale stripa s ciljem razvoja publike.
Prednost će imati projekti koji podrazumijevaju eksperimentiranje s raznorodnim umjetničkim izričajima, odnosno onima koji spajaju strip i druge oblike umjetnosti.

Prisutnost samih autora bit će također prilika za obogaćivanje drugih događanja predviđenih ovim sporazumom, naročito vezano uz obrazovne aktivnosti i razmjenu stručnjaka u području obrazovanja.“
Projekt rezidencijalnih boravaka umjetnika omogućit će hrvatskim umjetnicima da u Angoulêmu gdje se svake godine održava Međunarodni festival stripa (Festival international de la bande dessinée) otkriju raznolikost francuskih iskustava u području stripa. Tijekom boravka u Angoulêmu hrvatski će umjetnici imati pristup  brojnim dokumentima i izvorima koje posjeduje Cité (specijalizirana knjižnica i muzej stripa), a dobit će i priliku susreti se s drugim autorima iz različitih umjetničkih sredina te upoznati francusku kulturu i umjetnost te načina života.

U Hrvatskoj francuski će autori dobiti mogućnost otkrivanja brojnih različitosti i specifičnosti zemlje, smještene na dodiru srednje i istočne Europe s Mediteranom, o čemu svjedoči bogata povijest od antike i srednjeg vijeka do dinamične suvremene kulture i kreativnosti koje su naročito razvijene u područjima vizualnih umjetnosti – od dizajna i crteža do animacije. Francuski će autori moći otkriti i netaknutu prirodu, bogatu kulturnu baštinu, upisanu na UNESCO-v popis materijalne i nematerijalne kulturne baštine, ali i žive suvremene kulturne i umjetničke prakse.

II.
Program rezidencijalnog boravka

Temelji ovog programa paralelnih umjetničkih rezidencija su kreativni autorski rad kao i promocija kulture, odnosno razvoj publike, vezane za područje stripa. Očekuje se da umjetnik okvirno 70% vremena provedenog na rezidencijalnom programu posveti vlastitom autorskom umjetničkom radu, odnosno radu na svom  autorskom projektu, a 30 % vremena trebalo bi biti posvećeno programima javnog posredovanja umjetnosti stripa, odnosno promociji stripa i razvoju publike.
Sva djela nastala za vrijeme umjetnikova boravka u rezidenciji ostaju njegovo vlasništvo.

U Francuskoj će se program umjetničkih rezidencija realizirati u Kući za umjetnike/ Maison des auteurs u okviru Cité-a u Angoulêmu gdje će se autorima osigurati mjesto za rad primjereno njihovim potrebama, ali i omogućiti susret s umjetnicima iz drugih zemalja s ciljem proširivanja profesionalne mreže kontakata te upoznavanja s drugim i drugačijim autorskim i umjetničkim praksama.
Gostujućim autorima će se omogućiti i susret i suradnja sa studentima zainteresiranima za područje stripa, naročito onima s Ecole européene de l’image.
Hrvatski autori koji će boraviti u rezidenciji moći će predstaviti svoje radove u okviru kolektivne izložbe Kuće za umjetnike/Maison des auteurs koja se svake godine održava uz Međunarodni festival stripa/Festival international de la bande dessiné u Angoulêmu.

Rezidencijalni boravak u Francuskoj može trajati najviše mjesec dana i to tijekom rujna 2025. godine.

III.
Obaveze organizatora

La Cité se obvezuje:

  • osigurati i podmiriti troškove smještaja i prostora za rad hrvatskom autoru/ici za vrijeme cijelog trajanja njegova boravka na rezidenciji u Francuskoj
  • osigurati za autora/icu koji boravi na rezidenciji u Francuskoj ukupnu mjesečnu naknadu od 2.000€
  • omogućiti autoru/ici pristup dokumentaciji i svim materijalima vezanima uz umjetnost stripa u prostorima Cité-a, kao i omogućiti ostvarivanje profesionalnih kontakata te susrete s publikom i drugim umjetnicima

 

Ministarstvo kulture i medija RH se obvezuje:

  • pokriti troškove povratnog putovanja iz Hrvatske do Angoulêma hrvatskom autoru/ici koji dolazi na rezidenciju
IV.
Prihvatljivi prijavitelji

Ovaj Poziv namijenjen je svim umjetnicima, hrvatskim građanima koji djeluju na području stripa i koji su do isteka ovog Poziva objavili najmanje jedan cjeloviti strip-album ili u suradnji s drugim umjetnicima objavili najmanje tri strip-albuma.
Autor koji se prijavljuje treba predložiti konkretan projekt na kojem će raditi tijekom boravka na rezidencijalnom programu.

V.
Obavezna dokumentacija

Prijava na ovaj poziv sastoji se od:

  • popunjene prijavnice s osnovnim podacima o autoru
  • biografije s vizualnim materijalima kojima se predstavlja dosadašnji rad umjetnika
  • opisa projekta sa skicama i prijedlozima vizuala na kojem će umjetnik raditi tijekom boravka na rezidenciji
  • motivacijsko pismo (na engleskom ili francuskom jeziku)
VI.
Slanje prijave

Prijave se dostavljaju isključivo elektroničkim putem na e-mail knjizevno.stvaralastvo@min-kulture.hr
Prijava mora biti na hrvatskom i engleskom ili francuskom jeziku.
Prijave se dostavljaju do 10. listopada 2024. godine.
Nepotpune prijave, prijave koje nisu poslane u elektroničkom obliku, kao ni prijave koje stignu nakon roka neće se razmatrati.

VII.
Završne odredbe

Sve potpune i u roku pristigle prijave razmotrit će posebno povjerenstvo s najmanje jednim predstavnikom Francuskog instituta u Hrvatskoj i Ministarstva kulture i medija.
Prijavitelji će o rezultatima biti obaviješteni u prvoj polovici prosinca 2024. godine

Priložiti/à ajouter/ to enclose:

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

*utorak – nedjelja: 11.00 – 19.00
*ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

3 EUR  Pojedinačna ulaznica

2 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

2 EUR  Pojedinačna grupna ulaznica (2)

6 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

2 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

 

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 


 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU