Nastavlja se obnova Dvorca umjetnika Oršić-Jakovlje

Nastavlja se obnova Dvorca umjetnika Oršić-Jakovlje

Dvorac umjetnika Oršić-Jakovlje dočekao je drugu fazu svoje obnove. Mjesto je to koje od 1973. okuplja neke od najistaknutijih umjetnika hrvatske moderne i suvremene scene. Tijekom posljednjih pedeset godina bio je platforma za razvoj suvremenih ideja i umjetnosti, a od 2023. je u obnovi.

Naime, Dvorac je kroz stoljeća korištenja dotrajao, a dodatno je teško oštećen u potresima 2020. godine. Nakon dugogodišnjeg nastojanja Hrvatskog društva likovnih umjetnika, početkom 2023. g. započeo je dugo očekivanu i nužnu obnovu. U prvoj fazi Dvorcu umjetnika Oršić-Jakovlje konstruktivnom obnovom ojačana su krila, temelji i struktura. Tako su stvoreni preduvjeti za cjelovitu obnovu koja je započela krajem kolovoza 2024. godine.

Radovi vrijedni 4.550.234,55 EUR-a, koje, uz stručni nadzor državnih konzervatora, izvodi Valakon d.o.o., podrazumijevaju ugradnju instalacija s ciljem postizanja energetske učinkovitostiunutarnje uređenje zidova, gdje će konzervatori nastojati sačuvati što više izvornih, novo otkrivenih, zidnih oslika, te vanjsko uređenje fasade s karakterističnim detaljimaZavršetak cjelovite obnove očekuje se krajem 2025. godine, nakon čega slijedi posljednja, treća, faza obnove koja znači opremanje objekta te konačni povratak umjetnika u Dvorac.

Obnovljeni Dvorac umjetnika, koji je u suvlasništvu HDLU-a i ULUPUH-a, planira sadržavati umjetničke ateljee, galeriju, prezentacijski multimedijski postav posvećen grupi Biafra, multimedijsku višenamjensku dvoranu, kratkoročne i dugoročne rezidencijalne prostore, radionice za konzerviranje i restauriranje suvremene skulpture i povezivanje visokoškolskih institucija u edukacijsku mrežu, depo za pohranu umjetničkih djela, radionicu za keramiku, fuziju stakla, metal i lončarsko kolo te projekt povijesne gostione koja je zamišljena kao platforma za povezivanje različitih grana umjetnosti i fuziju s drugim profesijama.

Prepoznat kao mjesto iznimnih umjetničkih sadržaja i događanja, a oštećen u zagrebačkom i sisačko-petrinjskom potresu, obnovu Dvorca umjetnika Oršić-Jakovlje financira iz europskih sredstava Fonda solidarnosti Europske Unije, programa NextGenerationEU u okviru Nacionalnog plana za oporavak i otpornost te sredstava državnog proračuna RH.

Sve novosti vezane uz obnovu mogu se pratiti na web stranici Dvorca (dvorac-jakovlje.hr) te na društvenim mrežama Facebook Instagram.

Fotografije za objavu OVDJE.   FOTO: A.M. / Citadela Invicta


Organizator:

 

Uz potporu:

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

*utorak – nedjelja: 11.00 – 19.00
*ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

3 EUR  Pojedinačna ulaznica

2 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

2 EUR  Pojedinačna grupna ulaznica (2)

6 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

2 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

 

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 


 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU