IZLOŽBA: IVAN FIJOLIĆ – ARMY OF NO GOOD

IVAN FIJOLIĆ
ARMY OF NO GOOD
Galerija Bačva, Dom HDLU (Meštrovićev paviljon)
4.9.-6.10.2024.

Pozivamo vas na otvorenje izložbe IVANA FIJOLIĆA “ARMY OF NO GOOD” koja se otvara u srijedu, 4. rujna 2024. u 19 sati u Galeriji Bačva, Doma HDLU.

Iz predgovora Marine Đira izdavajamo:

“Izložba Army of No Good Ivana Fijolića u istom prostoru okuplja skulpture koje je ovaj umjetnik oblikovao tijekom godina. Birao ih je promišljeno stavljajući naglasak i na svoje prve radove (Okršaj, 2002) i one nastale nedavno (Mišo, 2022). U prostoru su skulpture poslagane frontalno, u pomalo prijeteću vrstu spremnu na svaku iznenadnu konfrontaciju. Ipak, daleko je to od tipične vojske u kojoj se individualne kvalitete pojedinca obično gube u ujednačenom ritmu kolektiva.
Fijolićevi dobrovoljci prije podsjećaju na one posljednje opcije koje se u akcijskim filmovima iz očaja zovu kada se uspostavi da su jedino što je preostalo za spas čovječanstva. Redovito su to individue koje sadrže najbolje od svega, ali na kupu još uvijek djeluju nepomirljivo, razapete između svog ega i borbe za veću stvar. Preslika li se ova koncentrirana holivudska situacija na kiparstvo, a njezin scenarij razvodni na dvadeset i više godina, koliko se Fijolić profesionalno njime bavi, akcijski se film može doživjeti i kao fast forward jednog kiparskog odrastanja definiranog svim onim saznanjima do kojih se dolazi u stalnom suočavanju s formom. U tom filmu (anti)junak postaje kipar, a vojska skulpture u nastajanju koje on pred sebe stavlja kao kakve poligonske izazove. I savladava, pretvarajući ih u bogat kiparski arsenal za budućnost.”

Biografija:

Ivan Fijolić rođen je u Zagrebu (1976.), gdje završava Školu primijenjene umjetnosti, stekavši titulu dizajnera metala. Godine 2004. na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, diplomirao je kiparstvo u klasi prof. Mire Vuce te metodiku povijesti likovne umjetnosti kod prof. Emila Roberta Tanaya, stekavši titulu profesora likovne kulture. Poslijediplomski doktorski umjetnički studij kiparstva završava 2016. godine obranivši teorijski dio doktorske teze Uloga postamenta u derivatu popartističke skulpture spomeničkog predznaka, pod mentorstvom prof. art. Peruška Bogdanića te prof. dr. sc. Žarka Paića. Od 2010. godine zaposlen je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je nositelj kolegija Kiparstvo, u zvanju izvanrednog profesora. Umjetničkom djelatnošću aktivno se bavi od 1999. godine. Autor je preko 30 samostalnih izložbi, od toga šest inozemnih (Maribor, 2002.; Italija, 2004.; Njemačka, Bosna i Hercegovina, 2008.; Srbija, 2013.; Makedonija, 2014.). Sveukupno je sudjelovao na više od 70 zajedničkih izložbi. Javnosti se predstavio i s deset javnih skulptura (Vrsar, 1999.; Češka, 2003.; Bosna i Hercegovina, 2006.; Krapina, 2010.; Sljeme, 2011.; Aleja skulptura, Zagreb (privremeno) 2014.; Sinj, 2015.; Tehnički muzej, Zagreb, 2015.; Duga Resa 2016.; Glina 2019.), a sudjelovao je i na dvije međunarodne kiparske radionice (Vrsar, 1999., Češka, 2003.).
Dobitnik je jedne od tri jednakovrijedne nagrade za umjetnički rad na XII. trijenalu hrvatskog kiparstva, Gliptoteka, Zagreb (2015.), zatim nagrade za najbolju scenografiju u predstavi Kiklop (Euripid) na 16. festivalu JPFU, Srbija (2011.), nagrade za rad Školica (Labin) dodijeljene na 37. mediteranskom kiparskom simpoziju (2009.), nagrade za diplomski rad Okršaj Likovne Akademije Zagreb (2004.) te Rektorove nagrade za izložbu Check your head out u Galeriji Vladimir Nazor (2001.).

Predgovor

___
Izložba je otvorena u periodu od 4.9.-6.10.2024.

Organizator: HDLU
Uz potporu: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb

Radno vrijeme izložbe:
Utorak – nedjelja: 11.00 – 19.00
Ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

Ulaznice

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

*utorak – nedjelja: 11.00 – 19.00
*ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

3 EUR  Pojedinačna ulaznica

2 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

2 EUR  Pojedinačna grupna ulaznica (2)

6 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

2 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

 

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 


 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU