HDLU POKREĆE CREART 3.0: REZIDENCIJALNI PROGRAM U LEIPZIGU (DE/KONSTRUKCIJA SLIKE), RUJAN-STUDENI 2024.

KONCEPCIJA PROJEKTA DE/KONSTRUKCIJA SLIKE:

Projektom De/konstrukcija slike potiče se i tematizira suvremena umjetnička praksa u kontekstu centra vizualnih umjetnosti Istočne Njemačke, Leipziga, koji se transformirao u svjetski umjetnički centar s naglaskom na slikarsku scenu. Polazište ovog projekta je individualni i grupni umjetnički i istraživačko-umjetnički rad u različitim medijima s naglaskom na redefiniranje značenja slike kao kulturnog konstrukta unutar postsocijalističkog i posttrazincijskog društva Istočne Njemačke (Saska) te Hrvatske. Cilj je ovog projekta predstavljanje suvremenih hrvatskih umjetnika u Njemačkoj te poticaj njihovog djelovanja u europskom odnosno međunarodnom kontekstu. Polazeći od teorija njemačkog povjesničara umjetnosti Hansa Beltinga i slikarskog nasljeđa Istočne Njemačke i Hrvatske, rezidencijalni program De/konstrukcija slike postavlja sljedeća problemska pitanja:

  • koliko je ideja slike i dalje kulturni konstrukt unutar različitih dihotomija (zapadna-istočna, industrijsko-postindustrijska)?;
  • kako mediji u kojima je slika oblikovana odgovaraju konceptima reprezentacije različitih stvarnosti?;
  • što je u slici pojedinačno i što je simboličko ili opće?

Dio ovogodišnjeg rezidencijalnog programa odvijat će se u okviru EU projekta CreART 3.0, europske mreže gradova srednje veličine s ciljem razmjene iskustava i dobre prakse za poticanje suvremene umjetnosti, kroz stalni transnacionalni program mobilnosti za umjetnike u usponu, kustose i kulturne djelatnike, kako bi se maksimizirali ekonomski, društveni i kulturni doprinos koji kreativnost može dati lokalnim zajednicama. U sklopu EU projekta CreART 3.0, u 2024. godini odvit će se 4 rezidencije u Leipzigu, svaka u trajanju 5 tjedana, koje će uključiti 2 hrvatska te 2 strana umjetnika iz mreže gradova.

U ovogodišnjem izdanju projekta De/konstrukcija slike, u sklopu EU projekta Creart 3.0. sudjeluju: Ante Dujmović (HR), Barbara Muhr (DE), Petra Šabić (HR) i Daria Titova (UA).

Web stranica projekta: https://residencyleipzig.hdlu.hr/

Ante Dujmović rođen je u Zagrebu 1999. godine. Školovao se u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, na Odsjeku za dizajn metala. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu s diplomom prvostupnika iz Novih medija 2022. godine. Multidisciplinarni je umjetnik zainteresiran za sve oblike umjetnosti i materijala. Od 2023. godine član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Sudjelovao je na mnogim izložbama i projektima u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Barbara Muhr radi kao vizualna umjetnica, pretežno u velikim figurativnim slikama, kao i sitotiscima. Njezina šarena djela kombiniraju realistične, ali uglavnom fiktivne portrete s apstraktnim okruženjima i preklapanjima. Miješa akrilne i uljane boje s crtežima bojicama i trakama kako bi naznačila različite slojeve fizičkih i psihičkih stanja ljudi. Njezini motivi proizlaze iz klasične povijesti umjetnosti i književnosti, poput alegorija i ikonografije ljubavi i smrti, koji se prenose u suvremene teme odrastanja i kriza identiteta. Trenutno radi u svom studiju u Regensburgu i izlaže u Njemačkoj, Austriji i Češkoj te je osvojila nekoliko umjetničkih nagrada u Njemačkoj.

 

Petra Šabić osnovnu školu i gimnaziju završila je u Bjelovaru. Diplomirala je na dva smjera Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu – najprije je 2019. stekla diplomu iz likovne umjetnosti u klasi profesorice Gordane Balić, a 2021. iz slikarstva u klasi profesorice Ksenije Turčić. Petra Šabić s dvije kolegice dobila je Rektorovu nagradu za projekt Ciklus kreativno-umjetničkih radionica „UMMA – umjetnička mama” – u suradnji s Dječjim domom Zagreb i štićenicama Majčinskog doma Zagreb. Prvu svoju samostalnu izložbu „Zbiranja” imala je 2018. godine u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović” u Bjelovaru. Do kraja 2022. godine izlagala je na deset samostalnih i dvadeset sedam skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu (Indija, Vijetnam, Srbija). Izradila je ilustracije za publikaciju međunarodnog književnog natječaja „Lapis Histriae 2020” te ilustracije za prvu inačicu ilustriranog „Rječnika stranih riječi” Bratoljuba Klaića. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika te suradnica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

 

Daria Titova je mlada dvadesetogodišnja umjetnica iz Harkova (Ukrajina). Završila je preddiplomski studij Grafičkog dizajna na estonskoj umjetničkoj akademiji. Autorica je niza projekata: dizajna kovanice od 2 eura „Slava Ukrajini“ (2022.); pobjednica je natječaja za zidnu tapetu za vrtić koji je Estonija izgradila u Ukrajini  (2023.); njezin je rad odabran za predstavljanje u Tallinskom Adidas dućanu (2024.); te je izvela 12 murala za novu bolnicu (Health Center 2) te trenutno radi na animiranoj edukativnoj platformi za istoimeni centar (2024.)

U okviru projekta:

Partneri:

Uz potporu:

     

Sufinancira Europska unija – CREA-CULT-2023-COOP. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih. [Broj projekta: 101128499]

Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost HDLU i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

*utorak – nedjelja: 11.00 – 19.00
*ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

3 EUR  Pojedinačna ulaznica

2 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

2 EUR  Pojedinačna grupna ulaznica (2)

6 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

2 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

 

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 


 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU