Izložba: Krzysztof Rukasz i Krzysztof Szymanowicz – (PAR)ALAKSA

Krzysztof Rukasz i Krzysztof Szymanowicz – (PAR)ALAKSA

01. 03. – 26. 03. 2023. u 19.00

Galerija Prsten, Dom HDLU

 

 

 

srijedu, 01. 03. 2023. u Galeriji Prsten Doma Hdlu / Meštrovićevog paviljona s početkom u 19.00 održat će otvorenje izložbe poljskih grafičara  ”Krzysztof Rukasz i Krzysztof Szymanowicz – (PAR)ALAKSA”.

Galerija Prsten Meštrovićevog paviljona ugostit će monografsku izložbu renomiranih poljskih grafičara Krzysztofa Rukasza i Krzysztofa Szymanowicza.  Poljska grafička umjetnička scena poznata je u cijelom svijetu ponajprije zbog tradicije, majstorstva i gotovo japanske preciznosti i posvećenosti tehnici i promišljanju o istoj. Ta, gotovo mantrička opsjednutost grafičkom tradicijom u radovima Krzystofa Szymanowicza i Krzysztofa Rukaza dobiva dodatnu dimenziju u suvremenom pristupu promišljanju i razradi teme memorije s dva potpuno različita gledišta. Umjetnici će se predstaviti brojnim grafičkim serijama raznih formata, od 10 x 10 cm do grafičkih listova većih formata 70 x 180 cm, predominantno u tehnici litografije.

 

”… U ovom slučaju, u naš prostor vizualnog očekivanja dolaze nam grafike dvojice poljskih grafičara, dvojice Krzysztofa – Szymanowicza i Rukasza. Obojica će tvrditi kako njihovi radovi imaju malo toga zajedničkog, osim što dolaze iz Poljske, rade na istoj instituciji, Institutu za likovne umjetnosti na Sveučilištu Maria Curie – Sklodowska u Lublinu i što se naravno obojica bave grafičkim tehnikama. Pri tome Krzysztof Rukasz radi prvenstveno u tehnici litografije, a Krzysztof Szymanowicz linoreza. Krzysztof Szymanowicz rođen je u Lublinu 1960 godine gdje je i studirao, a umjetnički doktorat stekao je na Sveučilištu u Varšavi. Iza njega je iznimna karijera s nizom međunarodnih nagrada. Krzysztof Rukasz je rođen 1968, također u Lublinu, a svoj doktorat iz umjetnosti stekao je 2007 na Sveučilištu Marie Curie – Sklodowska. U svom radu bavi se inovativnim načinima kombinacija tehnike, pa će tako recimo kombinirati litografiju i airbrush, a svoje će tehnike promovirati kao gostujući predavač na različitim europskim sveučilištima. ”

 

Iz predgovora izložbe

Tomislava Pletenca

 

Predgovor: Tomislav Pletenac – Grafička dvostruka paralaksa 

Životopisi umjetnika

 

 

 

 

 

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

*utorak – nedjelja: 9.00 – 12.00, 16.00 – 20.00
*ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR Pojedinačna ulaznica

3 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

2 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

 

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU