EUROPSKA NAGRADA za inovativno poučavanje

HDLU-ov Erasmus projekt Umjetnici za umjetničko obrazovanje

dobitnik je

Europske nagrade za inovativno poučavanje

Na svečanoj ceremoniji Europske komisije održanoj 25. listopada 2022. u Bruxellesu, u ime Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ravnateljica Ivana Andabaka preuzela je Europsku nagradu za inovativno podučavanje koja je dodijeljena Erasmus+ projektu Umjetnici za umjetničko obrazovanje.

Europska nagrada za inovativno poučavanje/European Innovative Teaching Award (EITA) je inicijativa koja nagrađuje izvanredne projekte i nastavne prakse u okviru programa Erasmus+ te kojom se dodjeljuju priznanja odgojno-obrazovnim djelatnicima za izniman doprinos struci. Ovogodišnji tematski prioritet nagrade tiče se zajedničkog učenja te promicanja kreativnosti i održivosti, što je izravno povezano s inicijativom Europske komisije The New European Bauhaus. Ove godine nagrađena su 4 projekta iz Hrvatske, a što o ovom vrijednom priznanju kaže voditeljica projekta Jelena Bračun pogledajte ovdje. Osim videa, poslušajte i radio emisiju Pametna ploča u kojoj je bilo riječi o nagradi i projektu.

Erasmus+ projekt Umjetnici za umjetničko obrazovanje najdugovječniji je Erasmus + projekt kojeg HDLU provodi još od 2015. godine. Posredstvom konzorcija od 6 srednjoškolskih umjetničkih ustanova iz Zagreba, Splita, Rijeke, Pule, Osijeka i Zadra (od 2022.) kojim rukovodi HDLU, cilj projekta je dopuniti učioničku nastavu učenika završnih godina umjetničkih škola 2-tjednom stručnom praksom kroz direktan rad i asistenciju inozemnim umjetnicima, kao i unaprijediti znanja i vještine nastavnog osoblja kroz višednevna stručna usavršavanja u inozemnim umjetničkim akademijama i/ili srednjim školama. U proteklih 8 godina, HDLU je organizirao dvotjednu praksu za 352 učenika i učenica te stručna usavršavanja za 56 profesora i profesorica u inozemstvu (Austrija, Njemačka, Litva, Slovenija, Italija), za što je odobrena potpora od oko 6.000.000,00 HRK. Potvrdu dobrog rada, HDLU je dobio i prije 2 godine kada je od Agencije za mobilnost i programe EU primio Erasmus akreditaciju u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja čime je osigurao provedbu projekta i financiranje sve do 2025. godine. Partneri u projektu, kroz godine, bili su Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba, Osijeka, Pule, Rijeke, Zadra te Škola likovnih umjetnosti iz Splita (sastavne ustanove hrvatskog konzorcija kojeg okuplja HDLU) te udruge NEXT iz Graza, KIBLA, MARS i Pekarna Magdalenske Mreže iz Maribora, ARTKOMAS iz Kaunasa, WKB iz Munstera te obrazovne ustanove iz Fondazione Accademia di Belle Arti di Verona, Akademija za umjetnost in oblikovanje Ljubljane, Srednja šola za obilovanje Maribora te Kunstakademie BadReichenhall (inozemni partneri i organizatori stručne prakse i usavršavanja).

Erasmus+ projekt Umjetnici za umjetničko obrazovanje bio je polazište i za druge Erasmus + projekte koje HDLU provodi; u posljednje dvije godine HDLU koordinira i s 2 Erasmus+ projekta partnerstva u području obrazovanja odraslih i strukovnog obrazovanja te sudjeluje kao partner u 1 projektu za mlade. Projekt Arts of Freedom za cilj je imao imao izraditi 2 knjige: Zbirka praksi i ideja o umjetnosti u zatvoru: Priručnik za umjetnike te Nužnost umjetnosti u zatvoru: Zbirka novih ideja i praksi za zatvorsko osoblje, kreatore politike javnost, a HDLU ga provodi s partnerima Univerzitet Jagiellonski (PL), Eszterhazy Karoly Chatolic University (HU), Changes&Chances (NL) i European Prison Education Association (NO) te pridružene partnere Department of justice of the generalitat de Catalunya (ES) i Ministarstvo pravosuđa i uprave RH. Projekt Art2Business, u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti u Zagrebu, Šolom za oblikovnanje iz Maribora i udrugom LIA iz Vilniusa ima za cilj izraditi kurikulum za razvoj poslovnih vještina učenika umjetničkih škola. Ukupno za sve dosad odobrene Erasmus + projekte HDLU je osigurao potporu u iznosu od 8.5 mil kuna.

Europski projekti sastavni su dio poslovanja HDLU-a kojima se osiguravaju raznovrsne umjetničke, diskurzivne, obrazovne te društveno-odgovorne aktivnosti HDLU-ovih članova. Pored navedenih Erasmus+ projekata, HDLU je sudjelovao u projektima Kreativne Europe te Europskog socijalnog fonda,  za što je osigurao potporu od 3.100.000,00 HRK. Ukupno, u posljednjih 8 godina, otkako provodi EU projekte, HDLU je osigurao čak 11.600.000,00 HRK namjenskih sredstava za njihovu provedbu, dokazujući pritom, da je vodeća strukovna umjetnička udruga u uspješnoj intergaciji EU projekata u svakodnevnom poslovanju, radu s članovima te skrbi za područje likovnog djelovanja i obrazovanja.

 

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

*utorak – nedjelja: 11:00-19:00
*ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

*Centralna izložba 37. salona mladih bit će zatvorena u utorak, 04.06.2024.

*Centralna izložba 37. salona mladih bit će  otvorena u ponedjeljak 10.06.2024.

 

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR Pojedinačna ulaznica

3 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

2 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

 

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU