ZAVRŠETAK mobilnosti u sklopu projekta Umjetnici za umjetničko obrazovanje 6

Ovogodišnje mobilnosti u sklopu dugogodišnjeg ERASMUS+ projekta Umjetnici za umjetničko obrazovanje 6, unatoč odgodama uzrokovanima pandemijom, uspješno su izvedene u rujnu i listopadu 2021.

Ove godine 48 učenika i 5 nastavnika iz 5 škola primijenjenih umjetnosti iz Zagreba, Rijeke, Pule, Splita i Osijeka sudjelovali su u stručnom usavršavanju u tri umjetničke organizacije u inozemstvu: NEXT – verein fuer zeitgenoessische kunst iz Graza, Kulturnom izobraževalnom društvu KIBLA iz Maribora, Westdeutscher Künstlerbund iz Munstera te srednjoj umjetničkoj školi Ortweinschule iz Graza. Stručna praksa obogaćena je intenzivnim kulturološkim aktivnostima. Uz poštivanje svih epidemioloških ograničenja, učenici su svoja djela izložili na završnim izložbama u svakom gradu.

Projekt Umjetnici za umjetničko obrazovanje 6 imao je za cilj nadopuniti obrazovni kurikulum za zvanje slikarski, grafičara i kiparski dizajner relevantnim znanjima i vještinama kako bi učenici po završetku škole bili konkurentniji na tržištu rada odnosno pri nastavku školovanja na tercijarnoj razini. Projekt je usmjeren i na nastavnike, kao izvršitelje kurikuluma za zvanje slikarski, grafički i kiparski dizajner, a kako bi nastavnici bili osposobljeni u skladu s vodećim trendovima u tim područjima.

Na mobilnosti u Mariboru od 5. do 18. rujna 2021. je sudjelovalo ukupno 18 učenika i dva profesora u pratnji iz Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci (Arijana Grubišić, Karlo Mrvoš, Sara Pecija i Valentina Tomaško s nastavnicom Jasminom Bukšom) i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli (Ana Pašić, Lana Polonijo, Riana Maruškić, Roza Kosanović, Lina Cukrov, Donna Bulic, Luanna Počerek, Anton Radić, Maja Maržić, Nina Bulešić, Amra Levak, Ana Kuna, Maja Mičić, Katarina Paus, Gaia Komšo i Sebastijan Žamarija s nastavnicom Ksenijom Tomičić). Mentori iz udruge KIBLA koji su vodili radionice za učenike u Mariboru su bili: Aleksandra Farazin, Metka Kavčič, Polona Poklukar, Borut Popenko i Gregor Salobir. Učenici su zadnjeg dana održali i jednodnevnu izložbu u prostoru udruge KIBLA.

Na mobilnost u Munsteru od 4. do 19. rujna 2021. išlo je 10 učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu: Mihaela Toth, Manuela Novak, Karlo Sabolić, Marija Kočet, Fran Marko Vlahinić, Dora Kiš, Peter Miličić, Mihaela Spiegl, Vid Pavlić i Matija Popovčić u pratnji nastavnika Jerka Starea. Učenici su radili s umjetnicima Charlotte Frevel, Thomasom Gerhards, Elke Seppmann, Samuelom Treindl, Lisom Tschorn, Yasin Wörheide iz udruge Westdeutscher Künstlerbund te su održali završnu izložbu svojih radova.

Na mobilnosti u Grazu od 10. do 23. listopada 2021. sudjelovalo je 20 učenika iz Škole za likovnu umjetnost iz Splita: Nikola Jurišić, Ivan Otto Čikeš, Robert Soldić, Mirela Banić, Ema Jelača, Lona Vesović , Elvira Begić, Antea Bakotić, Marta Vickov i Duje Prlić s nastavnicom Kaćom Svedružić i iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Osijeka: Amea Valentin, Marija Androš, Tina Tubić, Jurica Bareš, Zrinka Pekez , Iva Rukavina, Adrian Dodig, Josipa Štrk, Ivana Škaričić, Nika Šušnjara s nastavnicom Jelenom Lulić. Umjetnici koji su mentorirali učenike bili su iz udruge NEXT: Birgit Fedl Dohr, Lotte Hubmann, Künsterkollektiv Roter Keil, Erwin Lackner, Keyvan Paydar, Igor F. Petković, Stefan Schmid/Andrea Eidenhammer – AVbaby motion pictures, Barbara Schmidt, Gerhard Stiegler i Nicole Wogg. Učenici su bili primljeni i kod gradonačelnice Graza, a na kraju su izložili svoje radove na jednodnevnoj izložbi.

Nastavnici su gostovali na srednjoj umjetničkoj školi Ortweinschule u Grazu gdje su tijekom 4 dana od 18. do 23. listopada 2021. promatrali nastavu svojih austrijskih kolega na nekoliko odsjeka. Sudjelovali su nastavnici: Anamarija Barba (Osijek), Gordana Ivančić Dobran (Pula), Mirta Grandić (Rijeka), Hrvoje Zuanić (Split) i Alan Vlahov (Zagreb).

Izuzetno smo ponosni što su i ove godine, unatoč svim izazovima, učenici ostvarili svoje prvo inozemno radno iskustvo u okviru ERASMUS+ programa.

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

*utorak – nedjelja: 9.00 – 12.00, 16.00 – 20.00
*ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR Pojedinačna ulaznica

3 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

2 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

 

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU