Prva iskustva u okviru Erasmus + projekta

Prva iskustva u okviru Erasmus + projekta
UMJETNICI ZA UMJETNIČKO OBRAZOVANJE

Prošlog vikenda završene su prve mobilnosti 29 učenika iz 5 hrvatskih škola za primijenjenu umjetnost, koji se obrazuju za zanimanje slikarski odnosno kiparski dizajner. EU projektom Umjetnici za umjetničko obrazovanje, HDLU je omogućio 2-tjednu inozemnu mobilnost učenika u Mariboru i Grazu u svrhu provođenja stručne prakse pod mentorstvom profesionalnih likovnih umjetnika. Uz praksu, mobilnost se sastojala od bogatog kulturološkog programa koji je uključivao organizirane posjete muzejima i galerijama, razglede grada uz stručno vodstvo, upoznavanje lokalnih umjetnika i kulturnih institucija te aktivnosti povezivanja s lokalnom zajednicom.

 

Hrvatski učenici u školi Ortweinschule u Grazu

HDLU je kao nositelj konzorcija okupio 5 škola diljem Hrvatske: Škola primijenjene umjetnosti i dizajnaZagreb, Škola likovnih umjetnosti u Splitu, Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci, Škola primijenjene umjetnosti I dizajna Osijek te Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula te 2 inozemne partnerske organizacije NEXT – verein fuer zeitgenoessische kunst iz Austrije i Kulturno izobraževalno društvoKIBLA iz Slovenije, kako bi proveo EU projekt koji je osmišljen kao jedna od aktivnosti kojom će se obilježiti 150. jubilarna godišnjica HDLU-a.

Hrvatski učenici na praksi u Mariboru

Mobilnost u Mariboru, Sloveniji, odvijala se od 10. do 23. siječnja 2016., a na njoj je sudjelovalo 9 učenika iz Splita i Osijeka te 2 nastavnika u pratnji. Iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek sudjelovali su učenici smjera slikarski dizajn Bruno Bulaja, Sunčica Grđan, Petra Grubišić i Srđana Maksimović u pratnji profesora Tihomira Fischera dok su iz Škole likovnih umjetnosti iz Splita sudjelovali Emanuel Božić, Beatris Grbavac, Toni Motušić, Tanja Bužančić i Stela Skejić u pratnji profesorice Kaće Svedružić. U Mariboru ih je primila organizacija Kibla (Kulturno izobrazevalno društvo Kibla) i mentori Jasna Kozar, Metka Kavčič, Cameron Bobr, Alphra Tesla i Irena Pramič. Učenici su tijekom prakse pod nadzorom mentora izrađivali vlastite radove koje su po završetku mobilnosti izložili u Galeriji 3X.

Završna izložba radova učenika u Galeriji 3X u Mariboru

Također, u Srednjoj školi za oblikovanje Maribor održana su predstavljanja splitske i osječke srednje umjetničke škole. Kao dio kulturnih aktivnosti posjetili su galerije UGM Maribor Art Gallery, galeriju DLUM-a (Društvo likovnih umetnikov Maribor), te Muzej suvremene umjetnosti Metelkova i Modernu galeriju u Ljubljani.

Kulturni program u Mariboru

Na mobilnosti u Grazu, Austriji, koja se odvijala od 14. do 27. veljače 2016. sudjelovalo je 20 učenika iz Rijeke, Pule i Zagreba te troje nastavnika u pratnji. Iz Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci sudjelovale su učenice kiparskog dizajna Danica Baf, Lorena Letić, Petra Letić i Lucija Lekšić u pratnji profesorice Ines Milčić, iz Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula učenice Ivana Birkaš, Ana- Marija Brešić, Ena Kopić, Deniz Magaš, Anna Turina i Arin Zakinja u pratnji profesora Denisa Sardoza, a iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu učenici kiparskog dizajna Dorotea Budić, Dora Ivković, Matija Gajić Puškarić, Jan Škrinjar, Tomislav Zelenika i učenici slikarskog dizajna Fran Ferković, Štefi Jarec, Ilija Marić, Viktorija Meštrović Galić i Filip Vlahović u pratnji profesora Miroslava Sabolića.

Hrvatski učenici na praksi u umjetničkim ateljeima u Grazu

U Grazu ih je ugostila organizacija Next (Next- Verein feur Zeitgenossische Kunst) i mentori Luise Kloos, Selma Etareri, Lotte Hubmann, Helga Hudin, Hans Jandl, Erwin Lackner, Aurelia Meinhart, Ingeborg Pock, Christa Nickl Wlodkowska, Ingeborg Plepelits, Gerhard Johann Stiegler i Edith Temmel. Učenici su bili raspodijeljeni po ateljeima mentora kod kojih su svakodnevno učili nove vještine koje su primjenjivali na vlastitim radovima. U Galeriji Centrum pohađali su satove crtanja akta pod vodstvom Rolanda Leinera i art terapije pod vodstvom Brigit Fedl-Dohr.

Posjetili su Atelier Schaumbad i Školu primijenjenih umjetnosti u Grazu-Ortweinschule, te brojne muzeje i galerije u Grazu među kojima se ističu Kunsthaus i Steiermarkhof galerija. Imali su prijem dobrodošlice kod gradonačelnika Graza g. Siegfrieda Nagla, pokrajnskog pročelnika za kulturu dr. Christiana Buchmanna i savjetnice za kulturu gđe Lise Rucker. Po završetku mobilnosti, učenici su predstavili svoje radove na završnoj izložbi u A&O Hostelu.

                                                           

Projekt je osmišljen kao jedna od niza aktivnosti kojom će HDLU najaviti 150. godinu djelovanja. Naime, 2018. je jubilarna 150. godina od osnutka Društva umjetnosti, preteče organizacije današnjeg HDLU-a. Pored pogleda u prošlost, cilj je HDLU-a da ova važna godišnjica bude temelj za stvaranje novih vrijednosti i među-institucionalnih suradnji s ostalim ustanovama koje su proizašle iz Društva umjetnosti. Želeći se povezati sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba, HDLU je inicirao i osmislio EU projekt Umjetnici za umjetničko obrazovanje, te je, s ciljem postizanja učinka na nacionalnoj razini, na sudjelovanje pozvao i ostale srodne škole iz Hrvatske.

Projekt se financira u okviru programa Erasmus +, najvećeg programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport koji obuhvaća razdoblje od 2014. do 2020. godine.


FOTOGRAFIJE ZA PREUZIMANJE: OVDJE

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

*utorak – nedjelja: 9.00 – 12.00, 16.00 – 20.00
*ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR Pojedinačna ulaznica

3 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

2 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

 

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU